header
header header
header
Hacet Bayramı 2007 PDF Yazdır ePosta
Malik Ünal tarafından yazıldı   
Salı, 13 Mayıs 2008 11:47

Hacet Bayramı(Uluköyde Yağmur Duası):
Köyümüzde her yıl Geleneksel olarak kutladığımız Yağmur Duası.

Uluköyde Yağmur Duası (29 Nisan 2007 Pazar)
Köyümüzde her yıl Geleneksel olarak kutladığımız Yağmur Duası.

Allahü tealadan Bereket,rahmet ve bol su, bol ürün için, hayvanlarımıza bol ot olup iyi ürün vermesi için, Her türlü afet ve felaketlerden uzak olmak için , hayırlı ve bereketli bir mahsül vermesi için yapılan yağmur duası bir şölen, bir bayram gibi coşkuyla kutlanmaktadır. 

Öğlen namazından sonra 2 rekat yağmur namazı cuma namazı gibi kılınıyor.Namazdan sonra Hoca efendi yağmur hutbesi irat ediyor. Ve ayakta yağmur duası yapılıyor. Hazırlanan yağmur duası yemekleri erkeklere Köy kahvehanesinde, kadınlara da cami avlusunda ikram edilmektedir.

Her haneden az veya çok pirinç,ekmek,et, para yardımlarıyla ortak imece usulüyle yapılan pilavlar,güveçler,ayranlar ve tatlılar köy halkına ve dışarıdan ve yakın köylerden gelen misafirlere ikram edilerek yenilip dualar edilmektedir. Bu seneki yağmur duası ikramında Beypazarı'nda yaptırılan Meşhur Beypazarı güveci,ayran ve saray helvası ikram edildi.           

Yağmur duası için kırlara ve tarlalara çıkıp yağmur namazı toprak üzerinde  kılınır ve yağmur duası kırlarda ve tarlalarda yapılır. Yağmur duasının aslı da böyledir. Bu sene yağmur duasından bir gün önce yağmur yağdığı için yerler ıslak ve çamurlu idi. Bu nedenle kırlara çıkılmayıp cami içinde yağmur namazı kılınıp, yağmur duası cami içinde yapıldı. 

Yağmur duası yemekleri eskiden çorba,etli pilav, ayran, nohut, dolma (yaprak sarması), ve baklavadan oluşan çok çeşitli takım yemekleri dediğimiz yemekler ikram edilirdi. Bu takım yemekleri Ramazan ve Kurban Bayramlarında ve düğünlerde de  uygulanırdı. 

Yavaş yavaş bu adetler unutulmakta ve hazıra kaçılıp pide,ayran veya güveç,ayran ile savuşturulmaktadır.
    
Not: Hakikât Kitabevinin İslam Ahlakı Kitabı içinde III.Bölümdeki Süleyman bin Cezâ hazretlerinin "Ey Oğul İlmihâli'nin" 53.maddesinde Yağmur duası ile ilgili şu bilgiler yer almaktadır.
53 - Allâme Ahmed Tahtâvî “rahmetullahi aleyh” “Merak-ıl-felâh) hâşiyesinde diyor ki, (İstiska, yağmur düâsı için sahrâya çıkmak demekdir. Hamd ederek, istigfâr okuyarak düâ edilir. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” ve Eshâb-ı kirâm ve islâm âlimleri, yağmûr düâsı yapdılar. Çıkılan yerde imâm, evvelâ yalnızca veyâ cemâ’at ile iki rek’at nemâz kılar veyâ kılmayıp yerde asâya dayanıp bir hutbe okur. Sonra kıbleye dönüp, avuçları semâya karşı açık olarak omuzları hizâsına kaldırıp ayakda düâ eder. Hâzır olanlar, arkasında oturarak dinleyip âmîn der. Yalnız yağmur düâsında kollar omuzdan yukarı kaldırılır. Birşey istemek için yapılan düâlarda, avuçları semâya karşı açmak sünnetdir. Hadîs-i şerîfde, (Kul ellerini kaldırıp düâ edince, Allahü teâlâ onun düâsını kabûl etmemekden hayâ eder) buyuruldu. Hastalık, kahtlık ve düşmandan kurtulmak için yapılan düâlarda avuç içleri yere çevrilir. Kollarını kaldıramıyan, sağ elinin şehâdet parmağını uzatarak işâret eder. Yağmur düâsına, fâsıla vermeden, üç gün çıkmak, eski, yamalı giymek, çıkmadan sadaka vermek, üç gün oruc tutmak, çok tevbe ve istigfâr etmek, kul haklarını ödemek, hayvanları da çıkarıp, yavrularından ayrı bulundurmak, ihtiyârları ve çocukları da çıkarmak sünnetdir. Elbiseler ters çevrilmez. Kâfirler getirilmez. Onların cemâ’ate karışmaları mekrûhdur.) Kadınlar erkeklerden uzak, sabîler analarından ayrı bulunur.
  
header
Free Web Hosting