header
header header
header
Uluköyde Ramazan Bayramı 2007-2008 PDF Yazdır ePosta
Malik Ünal tarafından yazıldı   
Salı, 13 Mayıs 2008 11:44
Uluköyde Ramazan Bayramı 2007
12 Ekim 2007 Cuma günü Camide Bayramlaşma Merasimi

Uluköy'de Bayramlaşma
 Ramazan Bayramı 12 Ekim 2007 Cuma
AREFE GÜNÜ:
Bayramdan bir gün önce arefe günü ikindi namazını camide kıldıktan sonra köyün bütün erkekleri toplu olarak mezarlığa giderler. Mezarlığın kapısı açılır herkes huşu içinde ve saygılı bir biçimde mezarlığın kapısından girerken fatihalar okuyup ölülerin ruhlarına gönderirler. Bütün herkes Mezarlığın tam orta yerinde yere çömelip bazıları da mezar taşlarının kenarlarına oturup kur'an-ı kerimi dinlemeye başlarlar. Hocalar yasin- şerif, ihlas-ı şerif, kul euzular, fatiha ve Bakara suresinin baş tarafını elif-lam-mim kısmını da okuyup arkasından dua etmeye başlarlar.
Dua edildikten sonra fatiha denir ve önce peygamberimiz Muhammed Mustafa sallallahü aleyhi vesellem efendimize diğer peygamberlere,ehli beyte,eshab-ı kirama,evliyalara,ölmüş yakınlarımıza,mezarlıkltaki bütün müminlere ve tüm müminlerin ruhlarına hediye edilerek fatiha okunur. Herkes oturduğu yerden kalkıp mezarlığa dağılıp kendi yakınlarının kabirlerinin başına gidip orada da selam verir ve ruhlarına fatiha,ihlas ve yasin-i şerif okuyarak ruhlarına hediye ederler.
 
BAYRAM GÜNÜ:
Köyümüzde güzel bir adet haline gelmiş olan Bayramlaşma merasimi hâla devam etmektedir. Erkeklerin  bayram namazından sonra cami avlusunda sırayla bayramlaşması duygusal anların yaşanmasına sebep olmaktadır. Dini bayramlarımızdan olan Ramazan ve Kurban bayramında Senede 2 defa aynı merasim bir disiplinle, şerefle,vakurla ve huşu içinde kutlana gelmektedir. Bayram namazından sonra camiden çıkılıp cami avlusunda sıraya geçilir.
 
Bayramlaşma Videoları(AVI)2007 Yılı                
>>>2007Video1        >>>2007  Video2        >>>2007  Video3
 
      
En baş tarafa minare kadesinin hemen yanına bir sıra konur. Köyün en yaşlıları ve ayakta duramayacak olanlar buraya oturur. Oturma sırası en yaşlıdan başlanarak yapılır.Ve sırayla elleri öpülür. El öpen hemen onun yanına durur. Bu sıra yaş sırasına göre hiyerarşik bir şekilde kendiliğinden oluşur. Herkes kendi akranını bilir. Orta ve arka sıralarda bir muhabbettir başlar artık. Aynı yaşta olanlar dahi askerlik kıdem sırasına göre sıraya dizilirler. Bazen aynı yaşta olanlar arasında "Hop! hemşerim kıdemimizi bilelim, komutanım dediğin günleri unuttun herhalde torun geç bakalım arkaya (torun;  aynı yaşta olupta askere bir celp sonra gidene verilen bir lakap)" diye tatlı esprilerle sıra yavaş yavaş gelmeye başlar.
İlk başta oturan köyün en yaşlısının eli öpülmeye bir başlandımı artık arkası gelmez , son sürat el öpmeye devam edilir. El öptüren yaşlılar Eğer o kimse uzaktan geldi ise misafir ise"Hoş geldin, Bayramın mübarek olsun Ahmet, Mehmet (adı neyse)" diye söylerler. El öpende "Hoş bulduk Bayramınız Mübarek Olsun" diye karşılık verirler. Aynı köyde olup uzaktan gelmeyenlere "Bayramın Mübarek Olsun" derler ve kaşılığında da "Bayramınız Mübarek Olsun" diyerek bayramlaşılır.
Orta yaş grubuna gelince onlar sanki; "Biz daha ihtiyarlamadık genciz !" der gibi artık tokalaşmaya başlanır. Biraz daha sıra ilerleyip sıranın sonuna sen de geçince senden sonraki arkadaşın seninle toklaşıp sıranın sonuna geçer. Bir müddet aynı yaşta ve alt gruptakilerle tokalaşma devam eder. Daha alt gruptaki çocukların sırası gelince bu seferde onlar el öpmeye devam ederler. Sıranın sonuna şöyle bir bakılır. Daha kuyruk epey uzundur. Yanındaki arkadaşına" Ooooo biz artık orta sıralara gelmişiz ihtiyarlamışız artık yahu" diye latifeler yapılır. Kuyruğun en sonundaki 4 veya 5 yaşındaki en son çocuk ta el öpüp sırayı tamamladığında cami avlusundaki bayramlaşma merasimi bitmiş olur. Cami avlusunun 3 çıkış kapısından evlerinin olduğu tarafa doğru insanlar evlerine gitmek için harekete geçerler. Bazıları ramazanın bittiğini göstermek için sigarasını yakar ve çayını içmek için köy kahvesine gider. Kahvede çayını içtikten sonra evine doğru hareket eder.
Eve varınca baba başa geçer anne kocasının elini öperek "Bayramın mübarek olsun" diye bayramlaşırlar. Çocuklar yaş sırasına göre sıralanıp babanın , annenin ve sıradakilerin ellerini öperek evde de bayramlaşma tamamlanır. Baba önceden hazırladığı kağıt paraları ve metal paraları el öpen çocuklarının yaşlarına göre paranın da büyüklüğü yaşlarına uygun olacak şekilde bayram harçlığını verirler.
Bayramlaşma bittikten sonra, hazırlanan sabah kahvaltısı için sofraya oturulur. Yemekler yenip sofradan kalkılır. Çocuklar ellerinde şeker torbası hazır bir şekilde yakın akraba ve komşulardan başlayarak bayramlaşmaya çoktan başlarlar bile. Büyüklerin de işleri bitince bayramlaşma trafiğine onlar da katılır. Yaşlı ve hasta olanlar ve akrabalar ziyaret edilir elleri öpülerek bayramlaşılır.
 
Bayramlaşma bittikten sonra erkekler köy kahvesinde koyu bir muhabbete dalarlar. Uzaktan gelip uzun zamandır birbirini görmeyen akraba ve ahbaplar gelsin çaylar gitsin kahveler derken saatin gece yarısı 12'yi geçtiğinin bile farkına varmazlar. Özdemir de köye gelmişse eski anıları ballandıra ballandıra öyle bir anlatır ki gülmekten herkesin gözünden yaş gelir. İşte o anıların videolarından bazıları aşağıda. İzleyin, muhabbetiniz bol olsun.
 
 
Özdemir Videoları (Avi)             Video 1        Video 2             Video3
 
 
 
**********************************************************************************************
 Uluköyde Ramazan Bayramı 2008
30 Eylül 2008 Salı günü Bayram namazından sonra Ramazan Bayramı için Cami avlusunda Bayramlaşma
 
Bayramlaşma Videoları(AVI)2008 Yılı   
>>>2008 Video3 (Bayramlaşmadan sonra Kahvehane) 
header
Free Web Hosting